5.7 C
Brno
Sobota, 27 dubna, 2024
HomeRady a NávodyVychytaný trik, aby vám zemiaky pri varení nikdy nestmavli

Vychytaný trik, aby vám zemiaky pri varení nikdy nestmavli

Varené zemiaky sú klasikou, bez ktorých si nevieme českú kuchyňu ani predstaviť. Občas nás ale trápi ich dlhá príprava. Už mnoho z nás skúšalo oškrabať si zemiaky vopred, aby sa zrýchlila príprava. Na zemiakoch ale vznikne hnedý povlak. Ako sa mu brániť?

Oxidácia zemiakov
Hnedý povlak na zemiakoch vzniká už chvíľu po oškrabaní. Je to dané tým, že zemiaky obsahujú veľké množstvo jednoduchých škrobov. Ponechanie na vzduchu vedie k takmer okamžitému hnednutiu zemiakov niekedy až k sčerneniu.

V žiadnom prípade sa nemusíte báť. Oxidovaný zemiak nie je nijako závadný ani sa nemení jeho chuť. Jedinou chybou na kráse je zmenená farba, ktorá nie je práve lákavá. Nebude vám to vadiť pri zemiakových placikách, ale pri tradičných prílohových zemiakoch to už na závadu je.

Ako zabrániť hnednutiu
Okamžite po oškrabaní dajte zemiaky do studenej vody. Zemiaky musia byť úplne ponorené. A ako si žltú farbu uchovať čo najdlhšie? Do vody pri škrabaní pridajte trochu mlieka alebo trochu citrónovej šťavy. Ponorené zemiaky v kúpeli nechajte 10 minút. Zemiaky sa v studenom kúpeli zbavia škrobu.

Zemiaky s menším množstvom škrobu
Ak si chcete zemiaky pripraviť na druhý deň, aby ste sa vyhli škrabaniu, treba ich oškrabať a nekrájať. Každý zemiak ihneď po oškrabaní vkladať do studenej vody s mliekom a nechať ich úplne ponorené. Takto pripravené vám vydržia v chladničke do druhého dňa. Pred varením vodu zlejte a nalejte novú. Potom môžete zemiaky uvariť do zmäknutia. Budú mať dokonca výraznejšiu chuť.

Ďalšie triky na varenie zemiakov
Ako získať najchutnejšie zemiaky? Vyskúšajte varenie pod tlakom s minimom vody, varenie v pare alebo pečené zemiaky. V tlakovom hrnci uvaríte zemiaky dokonca za menej ako 10 minút. Pokiaľ varíte zemiaky klasicky, nálev nevylievajte. Je výborným základom polievok, niektorých omáčok alebo strukovinových pokrmov.

- Komerční sdělení -pr clanky

Nejnovější články