5.4 C
Brno
Neděle, 26 března, 2023
HomePre ŽenyPitie kávy zvyšuje riziko vyššieho cholesterolu, zistili vedci

Pitie kávy zvyšuje riziko vyššieho cholesterolu, zistili vedci

Dlhodobé pitie espressa u mužov môže zvýšiť cholesterol v krvi. Oproti tomu u žien zvýšený cholesterol v krvi podporuje pravidelné pitie filtrovanej kávy. Novinku priniesli výsledky štúdie nórskych vedcov.

Nórski vedci zbierali a hodnotili dáta u 21 tisíc ľudí starších ako 40 rokov, ktorí pravidelne konzumujú niekoľko šálok kávy denne. Výsledky výskumu ukazujú, že ľudia pijúci tri až päť šálok espressa denne vykazujú väčšiu pravdepodobnosť vyššieho cholesterolu v krvi. Pričom podľa zozbieraných dát je taká pravdepodobnosť vyššia u mužov ako u žien. U tých sa naopak prejavil vyšší cholesterol, pokiaľ pravidelne pili väčší objem filtrovanej kávy.

Zvýšenie bolo však významnejšie u mužov, ktorí pili espresso, ako u žien, ktoré pili filtrovanú kávu. Vedci súčasne upozorňujú, že presné určenie súvislostí medzi pohlavím, typom kávy a mierou cholesterolu si vyžaduje ešte ďalší výskum.

Prekvapkávaná káva či french press
Káva pripravovaná prekvapkávaním alebo s pomocou kanvičky na french press v štúdii podľa vedcov preukázala obdobné zvýšenie cholesterolu u oboch pohlaví. Medzi pitím instantnej kávy a vyšším cholesterolom naopak žiadnu spojitosť výskumníci nenašli.

„Najdôležitejší poznatok je, že bola zistená významná súvislosť medzi konzumáciou espressa a mierou cholesterolu,“ píšu autori štúdie.

Z výsledkov výskumu je podľa nich zrejmé, že kvôli vysokej konzumácii kávy v populácii môžu mať aj malé zdravotné účinky veľké dopady na celkové zdravie.

Farmakológ Dipender Gill zo St George’s University of London k nórskej štúdii ale dodal, že sledované rozdiely môžu byť spôsobené nesúvisiacimi faktormi. Nabáda tak k opatrnosti pri čítaní záverov nórskej štúdie.

„Ľudia, ktorí preferujú určitý typ kávy, môžu mať aj iný typ zvykov a životného štýlu, ktorý ovplyvňuje mieru ich cholesterolu,“ upozornil na ďalšie súvislosti.

Nórska štúdia uvádza, že za zvyšovanie cholesterolu môžu chemické zlúčeniny v káve, ktorých miera sa vo výslednej šálke líši podľa spôsobu prípravy kávy. V prípade espressa podľa vedcov ale neexistuje predchádzajúci výskum, ktorý by objasnil jeho vplyv na mieru cholesterolu v krvi konzumenta.

„Výskumov týkajúcich sa espressa je málo, líšia sa vo výsledkoch a sčasti nie sú ani dobre postavené,“ píšu v závere štúdie nórski vedci.

- Komerční sdělení -pr clanky

Nejnovější články